Vinderkåring skrivekursus 1g 2020

Vinderkåring skrivekursus 1g 2020

Der var i år et tæt løb i toppen og mange gode besvarelser.

 

Men via dygtige screenere og en kompetent jury lykkedes det at udvælge de 10 bedste besvarelser blandt de ca. 365 indleverede – og blandt dem at finde top 3 i kategorien: ’Den bedste samlede besvarelse’.

 

Tirsdag 3. marts var der oplæsning af de bedste tekster for hele 1g-årgangen i Studiesalen og overrækkelse af diplomer og fine præmier til vinderne.

 

Årets tema har været at skrive en kort non-fiktiv tekst, der med udgangspunkt i den enkeltes oplevelse beskriver Virum Gymnasium

 

Jurymedlemmerne har været:

 

Ask Hansen, forlagsredaktør Gyldendals Forlag, Helle Hvass retoriker, Karin Axelsson journalist på DR Nyheder, Anders Bjarklev, rektor DTU og bestyrelsesformand på VG samt Virum Gymnasiums rektor Mette Kynemund.

 

De 10 bedste besvarelser – nævnt i vilkårlig rækkefølge – er skrevet af:

 

Gustav Neergaard Jørgensen 1a med: ’Hvad skal jeg nu?’

Ida Pagh Mathiesen 1c med: ’Fra råvarer til velbagt studenterbrød’

Mira Muhammad 1e med: ’Survivel kit – Virum Gymnasium edition’

Jakob Andreas Dam 1f med: ’Den eneste ene’

Cathrine Toftelund   1f med: ’VG fra A-Å’

Adam Husfeldt Clasen 1h med: ‘Viden og glæde’

Lucas Cortiletti 1h med: ’Hvad vil det sige at være VG’er?’

Simon Tøjner 1j med: ’Livet i gymnasiecyklus’

Astrid Kyst 1k med: ’En kamp i trygge rammer’

Johan Klottrup 1x med: ’VG Sort-Fabrikken’

 

Alle de 10 bedste elever er dygtige til at beskrive en situation og en stemning både kreativt og i et godt sprog. De evner også at reflektere over, hvad Virum Gymnasium står for og betyder for den enkelte.

 

Det absolutte førerfelt:

 

  1. pladsen gik til to elever. Der er således tale om en delt 3. plads til to meget forskellige besvarelser:

 

Den første besvarelse ’’Den eneste ene’’ af Jakob Andreas Dam, 1f har et uprætentiøst og legende sprog, der bærer kærlighedserklæringen til VG flot igennem. Analogien med det lykkelige, arrangerede ægteskab rammer præcist på kornet, da VG for mange vil være et valg, der mere eller mindre er truffet på forhånd. Der er tale om en nuanceret og charmerende romance, der også påpeger ridserne i lakken.

 

Den anden besvarelse på 3. pladsen ’’VG Sort-Fabrikken’’ af Johan Klottrup, 1x skiller sig ud ved at være en stringent og spiddende provokation. Teksten betjener sig som flere af de andre tekster også af metaforer og sammenligninger til at beskrive gymnasiet, men her er de sprogligt mere avancerede, mørkere og hårdere. Og ikke nok med det. Teksten sprudler af en særegen fandenivoldskhed og sproglig intensitet samt et fint ordforråd. Som en af dommerne skriver: ’’Giv los for den energi, og den vil kaste dig ud i universet’’.

 

  1. pladsen ’’VG fra A-Å’’ af Cathrine Toftelund, 1f gik til en besvarelse, som er fornemt og opfindsomt tænk,t og hvor eleven har givet sig selv et svært benspænd med at ramme hele alfabetet ind og så oven i købet med legende rim og en rigtig god rytme. Det lykkes dog rigtigt godt. Særligt det første vers glider smukt og naturligt og ikke mindst frasen ’Femten, forvirret, forskrækket’ gør det personligt, og der er en fin progression i overskrifterne.

 

1.prisen ’’Fra råvarer til velbagt studenterbrød’’ af Ida Pagh Mathiesen, 1c gik til en tekst, som modigt og originalt har hentet inspiration i tidens hype om bagedyster. Det er et vovet skridt, for det kunne så let ende i en uskøn omgang dejplask og klichéer, men den elegante, underfundige og præcise leg med ordene giver opskriften det helt rigtige finurlige drej og efterlader et klart og sprogligt stringent billede af elevens oplevelse af Virum Gymnasium. Teksten har humor og fokus og holder sig til fokus: teksten handler om, hvordan VG har ingredienserne til at bage studenter, som bliver stærke og kan håndtere livets udfordringer. Teksten er også sprogligt kreativ, fx ’’rør rundt til de hårde timer ikke længere ses’’ og ’’drysses der på VG-kagen en passende mængde fester og ekskursioner’’.