Plantning af spændende istidsskov på VG

Plantning af spændende istidsskov på VG

Mandag d. 17 .marts var der plantning af 800 buske, af hjemmehørende arter, i VGs kommende istidsskov.

 

En masse 3. og 5. klasseselever fra Fuglsanggårdskolen plantede løs i højt solskinsvejr sammen med deres engagerede lærere samt elever og lærere fra VG’s Miljøråd – under supervision af skovfogeden.

Super stemning – med kagepause undervejs.

 

Vi er rigtig glade for vores spændende projekt som alle i lokalområdet er velkomne til at følge.

 

Der kan læses mere om istidslandskabets tilblivelse i højre margen

 

 

Arter af buske

 

Her er en liste over de buskarter, som er blevet plantet.

Det er udelukkende hjemmehørende arter, som kan supplere hinanden uden at blive for dominerende, og samtidig være den nødvendige underskov for den kommende skov af træer i varierende højde og drøjde.

 

Fjeldribs (Ribes alpinum)

Fjeldribs vokser generelt i høje bjergskove, men findes også på Bornholm og Møn, hvor den gror som skovbundsplante under lyse egetræsskove.

 

 

Almindelig kvalkved (Viburnum opulus)

Kvalkved danner underskov og skovbryn og kan gro på næsten alle jordtyper. Den vokser overalt i Europa, men findes mest her i Danmark på Øerne og i Østjylland.

 

 

 

Benved (Euonymus europaeus)

Benved gror i det meste af Europa og herunder Danmark, men er også udbredt i Lilleasien og Kaukasus. Benved danner krat, skovbryn og underskov i lyse skove og overdrev. Den har brug for en del lys, men tåler til gengæld meget blæst.

 

 

Engriflet hvidtjørn (Crataegus monogyna)

Engriflet hvidtjørn gror hovedsageligt som underskov og skovbryn i løvskove i Centraleuropa. Planten er forvildet i Danmark, hvilket betyder at den nu også gror her naturligt, selvom den ikke har været her lige så længe, som flere af de andre buske, I skal plante.

 

 

Vrietorn (Rhamnus catharticus)

Vrietorn udbreder sig hele vejen fra Marocco i Nordafrika og herop til os i Norden. I Danmark vokser den på Øerne og i Østjylland i skovbryn, krat og på overdrev. Vrietorn tåler både skygge og blæst, men foretrækker fugtig jord.

 

Kirsebærkornel (Cornus mas)

Kirsebærkornel vokser især i Lilleasien, Kaukasus og Sydeuropa, men er forvildet i Danmark, hvilket betyder at den nu også gror her naturligt, selvom den ikke har været her lige så længe, som flere af de andre buske, I skal plante. Kirsebærkornel danner underskov, skovbryn og krat under løvtræer.

 

 

Ordliste

Krat: En lav og tæt bevoksning af buske og/eller mindre træer.

Løvtræer: Træer som bærer (ofte skiveformede og grønne) blade i modsætning til nåle.

Overdrev: Et lyst og åbent område (naturtype) som vedligeholdes gennem græsning. Overdrev har eksisteret siden bronzealderen, hvor de ringeste og mest stenede arealer tæt på landsbysamfundet blev udvalgt til græsningsarealer til bøndernes dyr.

Skovbryn: Det sted hvor skoven holder op og mødes med typisk mere åbent land.

Underskov: Underskoven er alle de træer, buske og slyngplanter under 10 meters højde, som ikke er en af hovedtræarterne for skovtypen (dvs. de træer som skoven mest består af).