Jobshadowing i Tallinn. Spændende lærerbesøg på School 21
Fire af VGs lærere, Morten, Sabrina, Bettina og Nicolai har været på jobshadowing i Tallinn på School 21.
Turen er en del af det Erasmus+-projekt, støttet af EU-midler, som Virum Gymnasium er en del af og som giver en stor gruppe af lærere og øvrige ansatte mulighed for at rejse ud og undersøge, se og blive inspireret.
Tallinna Kool 21 er en offentlig helhedsskole med undervisning fra 1. klasse til 3.g., dog med et enkelt spor som er privat. Selve skolegården er nu et glasoverdækket atrium, med rislende vand, et stort træ midt i skolegården, motionscykler til fri benyttelse for blot at nævne lidt. Skolen har desuden et LEGO-lab, en fire-banet svømmehal og lokaler med whiteboards i begge sider af lokalet, så eleverne kan følge med, hvis læreren underviser hjemmefra. Der er kamera i lokalet, som peger ud mod eleverne, så læreren også kan se dem.
Skolesystemerne i Estland og Danmark er meget forskellige og det har været spændende at observere, hvordan de mange forskelle kommer til udtryk i hverdagen.
Dele af undervisningen er med vores øjne ’gammeldags’ – eks. oplevede Sabrina i alle sine klasser, at eleverne rejste sig og først satte sig når lærerene gav lov. Det er sjovt at forestille sig det på et dansk gymnasium. Der er ikke meget interaktion lærer og elever imellem. Eksempelvis regnede en af lærerne i matematik 17 opgaver på tavlen mens eleverne så på uden at stille spørgsmål. Så, læreren taler og tester efterfølgende sine elever skriftligt. Masser af skriftlige test!
Til gengæld oplevede de estiske lærere, at vores system med mundtlige eksaminer, mundtlig evaluering og mundtlige karakterer lød voldsomt gammeldags og tidskrævende. I bund og grund handler meget af det nok om, at den måde man tester på, kræver helt forskellige måder at undervise på samt en stor kulturforskel ift. autoriteter, lærer-elev-relationer og netop strukturforskelle i skolesystemerne.
Det var alt i alt en fantastisk tur med mange gode input at tage med hjem, og der var også tid til at være kulturelle og få set byen, og selvfølgelig hvor Dannebrog faldt ned i 1219.