Find materiale
Her finder du en link-samling over databaser:
Biblioteker og databaser
bibliotek.dk
Indeholder alle materialer på danske folkebiblioteker og forskningsbiblioteker, som kan bestilles til dit lokale folkebibliotek. Bøger, artikler, anmeldelser, musik, noder, dvd’er, lydbøger, internetsider m.m.
Tjek lige først, at der er ledige ex. på et eller andet bibliotek, for er der ikke det, kan du ikke forvente, at bøgerne når at komme til dig, inden du skal skrive din opgave.
Kræver at du er indmeldt som låner på et folkebibliotek.
Lyngbybib.dk
Søg og bestil materialer i dit eget lokale folkebiblioteks base.
Lyngby Biblioteks e-baser
Lyngby Bibliotek tilbyder desuden gratis adgang til en række betalingsbaser, som du kan søge gratis i hjemmefra, hvis du bor i Lyngby kommune og er indmeldt som låner på Lyngby Bibliotek, dvs. har en pinkode. Herunder er der adgang til bl.a. ‘Forfatterweb’ og ‘Faktalink’.
Der er rigtig mange gode og anvendelige databaser. Følg linket og se listen.
Infomedia
Avisernes mediearkiv med fuldtekst artikler fra samtlige landsdækkende og mange regionale dagblade samt lokale ugeaviser, tidsskrifter, fagblade og nyhedbureauer. Du kan finde artikler fra midten af 1990’erne og frem til dags dato, og de afspejler alle væsentlige emner og begivenheder i det danske og internationale samfund. Kræver UNI-login.
DTUs Database – Find IT
Millioner af artikler, conference papers, afhandlinger og meget mere.
Alle kan logge ind og bruge databasen. Der er forskellige adgangsniveauer i databasen. Det fremgår tydeligt i dine søgeresultater, om du har direkte adgang til download eller om du kan få adgang med betaling for materialet.
Mange gode og relevante kort-, dokumentar- og spillefilm, som kan ses direkte på nettet. Kræver UNI-login eller koden til dit folkebibliotek.
CFU / MitCFU
Center for Undervisningsmidler MitCFU. Udsendelser fra DR og TV2 og andre udvalgte tv-kanaler. Din lærer eller AZ i Studiecentret kan give dig adgang til de ønskede udsendelser.
Danskernes akademi
Forelæsninger, debatter og dokumentarprogrammer. Et samarbejde mellem DR og danske universiteter og videnscentre. Kræver UNI-login. Alle udsendelser ligger på MitCFU
Sitet er frit tilgængeligt for alle og er med mere end 1 million brugere og flere end 3 millioner læste artikler om måneden et af Danmarks største sites for forskningsformidling. Artiklerne er skrevet af forskere og eksperter på dansk.
På lex.dk finder du opslagsværkerne Den Store Danske og Trap Danmark og en række andre specialværker, der dækker bredt – fra Danmarks oldtid og Danmarkshistorien over Dansk Biografisk Leksikon og Gyldendals Teaterleksikon til Symbolleksikon og Historien om børnelitteratur.
HISTORIE:
Danmarkshistorien.dk
Hjemmeside udarbejdet af historikere fra Aarhus Universitet. Med tidslinjer og historieleksikon, mange gode artikler om personer og begivenheder, stor kildesamling med tekster, film, lyd og billeder, en mytedræbersektion, historiske quizzer mm. Gratis.
Dansketaler
Taler udgør en væsentlig del af vores historiske, sproglige og kulturelle arv som et afgørende politisk værktøj til at øve indflydelse og få magt i det danske samfund. Men mange taler indsamles kun sporadisk og tilfældigt og risikerer at gå tabt. Derfor har Danske Taler sat sig det formål at sikre denne del af vores kulturarv til brug for forskning, undervisning og almen oplysning.
Danske Taler er en talesamling. Samlingens primæraktivitet er indsamling og offentliggørelse af væsentlige danske taler.
På denne side kan du finde statsministerens taler (tekst), alle statsministres nytårstaler tilbage til 1940 Både tekst og lyd).
SAMFUNDSFAG:
Europa World Plus Online
Samfundsmæssige, historiske, politiske oplysninger om alle verdens lande. Med rigtig meget statistik, som kan bruges sammenlignende mellem to eller flere lande/regioner. Adgang via Lyngby Biblioteks side med dit biblioteks login
Presidential Speeches
Her kan du finde materiale om amerikanske præsidenter, indsættelsestaler fra amerikanske præsidenter tilbage til 1793, annual speeches, kommentarer vedr. større begivenheder, optagelser fra det hvide hus og meget andet.
NATURVIDENSKABELIGE FAG:
AccessScience
I denne base kan du finde faglitteratur på et højt fagligt niveau. Basen er en online udgave af det store naturvidenskabelige leksikon: McGraw-Hill Encyclopedia of Science & Technology og dækker meget bredt – fra matematik, astronomi, fysik og kemi til psykologi og medicin. Adgang via Lyngby Biblioteks side med dit biblioteks login.
Chemspider.com
God til SRP (kemi). Gratis, kræver intet password.
Videnskab.dk
Daglige forskningsnyheder og mange artikler fra videnskabens verden.
Øvrige Kilder:
Mange danske (og udenlandske) offentlige institutioner i dag har desuden brugbare informationer, artikler og rapporter liggende på deres hjemmeside. F.eks.: VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (tidligere Socialforskningsinstituttet ), Sundhedsstyrelsen og Institut for folkesundhed.
Det kan også være en god ide at gå ind på universiteternes hjemmesider for at finde rapporter og forskningsresultater – eller tale med ressourcepersoner, der ved noget om dit emne. Som oftest vil bibliotekerne på de enkelte universiteter gerne hjælpe gymnasielever i SRP-skriveprocessen.
Guides til formalia og informationssøgning:
Søg og du skal finde, IVA’s søgeguide
God citatskik, Kulturministeriet
Referer korrekt – Elektroniske dokumenter