Fem lærere tog til Island på Jobshadowing

Fem lærere tog til Island på Jobshadowing

5 kollegaer fra VG, Camilla, Lene, Neel, Rune og Sigrid, drog sammen afsted til Island i uge 10, hvor vi besøgte Kvennaskóllin for at observere undervisningen.

 

Skolen ligger centralt i Reykjavik og er hyggeligt indrettet med gode faciliteter. Bl.a. bemærkede vi, at der er flere kontorrum, stillerum og kaffestuer til lærer og hyggerum, bibliotekspladser mm til elever. Oftest er der ca. 20 elever i en klasse og skolen har meget fokus på fysisk og mental sundhed.

Det gav mulighed for at observere nye fag som Yoga og Hverdagspsykologi, hvor eleverne mediterede efterfulgt af teori om redskaber til at takle hverdagen fx aggression, sorg og stress. I idræt arbejder eleverne med deres personlige sundhed og træning, hvor de udover yoga bl.a. hiker, roer, løber m.m. udendørs. I det hele taget er de meget ude i idræt hele året rundt, uanset vejret.

 

Kvennaskóllin giver karakterer på en anden måde end vi gør i Danmark.

Et eksempel: 30% for tilstedeværelse, 40% for at udfylde svar i en bog og 30% for en afslutningsopgave/prøve. Karakterskalaen går fra 1-10, så hvis de fx var tilstede 80% af tiden, så fik de 8 for tilstedeværelsesdelen. Da eleverne ikke skal anvende karakterer for at komme ind på en videregående uddannelse i Island, er karakterpresset meget lavere end i DK. Dette giver afslappede elever, som er i øjenhøjde med deres lærere. Bagsiden af medaljen er et overdrevent forbrug af mobiltelefoner. Eleverne skjulte på ingen måde, at de skrev beskeder og fokus kunne til tider være meget lavt. Dette gjaldt dog ikke i alle fag/hos alle lærere.