Oldtidskundskab

Oldtidskundskab C

 

2017 Læreplan

 

I oldtidskundskab kommer du til at beskæftige dig med den antikke kultur. Hovedvægten vil ligge på det antikke Grækenland, men også Rom vil indgå. Igennem det ét-årige forløb vil du få indblik i, hvordan den antikke kultur på alle måder udgør selve grundlaget for det vestlige samfund, som vi kender det i dag, hvad enten man tænker på demokratiet, matematikken eller filosofien.

 

Undervejs vil du blive velbevandret i den græske mytologi med de mange smukke og morsomme myter. Du vil lære Homer at kende og de eventyrlige historier om Odysseus’ oplevelser og den trojanske krig. Du vil læse Sofokles’ og Euripides’ skuespil om Kong Ødipus’ frygtelige skæbne eller om troldkvinden Medea, og du vil møde Platons idé-verden og derved tvinges til at sætte spørgsmål til dine egne overbevisninger om livet og døden. Endelig vil du lære at værdsætte og analysere grækernes og romernes arkitektur og fantastiske skulpturer, bla ved selvsyn på Glyptoteket i København.

 

Du vil opleve, at antikken på én gang er noget fjernt og fascinerende og samtidig er helt tæt på os den dag i dag, så tæt at den næsten kan føles nutidig og moderne. Og frem for alt vil du se, at uden antikken kan vi slet ikke forstå os selv og den verden, vi lever i. Derfor undervises ikke kun i oldtidskundskab for antikkens egen skyld, men også for at give dig indsigt i, hvordan dens idéer, idealer og skønne historier er blevet brugt af andre store kunstnere, tænkere og politikere sidenhen, helt op til vores egen nutid.

 

  • Der gives en mundtlig karakter.
  • Du kan komme til mundtlig eksamen.

 

På VG kan du få:

Oldtidskundskab på C-niveau:

Obligatorisk på STX.