Astronomi

Astronomi C

2017 Læreplan

I astronomi lærer du om de forskellige himmelobjekter, og hvilke erkendelser vi har opnået ved at studere dem, herunder Einsteins forståelse af tyngdekraften som krumninger af rumtiden. Desuden vil du lære at anvende forskellige astronomiske metoder til fx afstandsbestemmelse og opdagelse af planeter om andre stjerner. Vi diskuterer i øvrigt perspektiverne i diverse rumprogrammer, som kolonisering af Månen og Mars og vores søgen efter liv i rummet. I sidste ende er formålet med faget at forstå Universet og vores egen plads i dets udviklingshistorie. Til det formål arbejder vi med regneopgaver, diagrammer og grafer, film, skriveøvelser, præsentationer, observationer og astronomiske databaser, samt artikler.

  • Der gives en mundtlig karakter.
  • Du kan komme til mundtlig eksamen.

På VG kan du få astronomi:

På C-niveau, som valgfag i 3. g.

 

Hvad laver vi i astronomi?

I astronomi lærer du at forstå Universet og alt i det. Mere eller mindre.

Vi beskæftiger os med hvordan planeter, stjerner og galakser er opstået og hvordan de har udviklet sig. Der regnes på konkrete astrofysiske forhold, såsom i hvilket omfang Mars har mulighed for at have en atmosfære, men derudover diskuterer vi også nogle af de mere fundamentale principper, der styrer vores univers. Vi arbejder fx på at forstå sammenhængen mellem tyngdekraft, rumtid, sorte huller, mørkt stof og mørk energi. Derudover spiller partikelfysikken en vigtig rolle i alt fra Big Bang til stjernernes liv og død. Og så har vi selvfølgelig de to store spørgsmål: Er der intelligent liv i rummet og hvad med på Jorden? Udover regneri og filosofiske diskussioner, risikerer man i øvrigt at blive udsat for diverse kreative opgaver – nogle involverer en saks.

Astronomi C er et valgfag i 3. g, der kan nydes som supplement til Fysik B/A eller helt au naturel (Fysik C). I princippet er det for alle, men hvis man ikke er alt for begejstret for matematik, vil en del opgaver føles svære.

NB: Astronomi er ikke astrologi. Den eneste årsag, vi har til at lege med stjernebilleder, er for at identificere spændende stjerner på nattehimmelen i forb. med en observationsaften.