Ekskursion til Aquaporin

Ekskursion til Aquaporin

Mandag d. 7/10-2019 var 2bf Kemi B og 3g Kemi B på besøg hos det firmaet Aquaporin, der har hovedsæde i Lyngby på Nymøllevej. Kontakten til firmaet er kommet i stand som følge af projektet med Lyngby Taarbæk Kommune som Vidensby samt Sciencefestivalen.

 

I levende celler findes i cellemembranerne nogle specielle proteiner, som kaldes for aquaporiner, der fungerer som transportkanaler udelukkende for vandmolekyler. Transporten af vand gennem aquaporinerne kaldes for osmose. Firmaet har udviklet en metode til at fremstille og isolere aquaporinerne og derefter få dem placeret i en slags kunstig cellemembran, der samles i nogle lukkede moduler, som kan leveres i forskellige størrelser alt efter behov.

De fremstillede membraner kan fx anvendes til vandrensning i den stadigt voksende del af Verden, hvor der ikke er adgang til rent drikkevand – bl.a. er Kina et potentielt stort marked. Man forventer også at kunne anvende membranerne til at fjerne noget af vandet fra flydende fødevarer som fx appelsinjuice, cocosmælk og øl, så man kan undgå den dyre transport af vand. Membranerne forventes også at kunne anvendes ved spildevandsrensning bl.a. ved de meget forurenende medicinal- og tekstilindustrier.