Læs artiklen fra udvekslingsturen om bæredygtighed på Grønland

Læs artiklen fra udvekslingsturen om bæredygtighed på Grønland

“Grønland tur-retur”
 
Virum Gymnasiums udvekslingsprojekt med gymnasiet GUX Nuuk i Grønland er i fuld gang. Det har et legat fra Nordisk Ministerråd muliggjort. 
 
Lørdag 25. august vendte 20 2g-elever og 2 lærere hjem til Virum efter en anderledes skoleuge i Nuuk. Sammen med 15 unge grønlandske elever fra GUX Nuuk og deres to lærere blev vi klogere på Grønlands største indtægtskilde, fiskeriet.  Både Royal Greenland, fangernes egen organisation KNAPK og biologer fra selvstyret og Naturinstituttet stillede op og vi fangede torsk i fjorden og dissekerede fisk og fandt deres øresten, som indeholder nyttig viden til at fastlægge bestande og kvoter. 
 
Aktiviteterne blev fulgt af de grønlandske medier, som især fokuserede på, hvor nysgerrige både de danske og grønlandske elever var for at lære hinanden at kende.  
 
En spændende uge, hvor nye venskaber blev grundlagt hjemme hos de grønlandske værtselever. Både i Nuuk og i Virum glæder vi os nu til genbesøget  i Virum i maj 2019, hvor det danske landbrug skal i fokus. Og så skal der sammen med det grønlandske folketingsmedlem Aaja Chemnitz og lokale Sigurd Agersnap bindes en sløjfe: Hvordan kan unge i Grønland og Danmark selv bidrage til større bæredygtighed?
 
Indtil da bruger de danske elever kræfter på at formidle alle deres oplevelser og nye viden fra Grønlands-turen til de øvrige elever på VG i form af blandt andet videoer og en ambitiøs fotoudstilling, der senere kommer til Hovedbiblioteket i Lyngby. Også de lokale folkeskoleelever vil kunne få besøg, når eleverne er klar til at rykke ud som oplægsholdere i geografi-undervisningen i 7. klasse. Endelig vil eleverne skrive bidrag til Operation Dagsværks kommende kampagne: Rigsfællesskabet på skoleskemaet!
Det grønne område har en fin artikel om Virum Gymnasiums tur til Grønland:
Læs den her
Læs den levende og meget spændende fortælling om udvekslingsturen til Grønland:
Vi strandede søndag i Kangerlussuaq pga. tåge i Nuuk, men hvad gjorde det når vi så til gengæld fik muligheden for at tage en tur på Indlandsisen 😊
På dag et havde vi allerede set moskusokser, rensdyr og polarræv, så turen er startet godt ud. Mandag ankom vi til Nuuk, en dag forsinket, og her bød programmet på et besøg hos Royal Greenland til et oplæg om deres arbejde med et mere bæredygtigt fiskeri, Efterfulgt af en workshop med KNAPK, foreningen for de små jollefiskere og fangere i Grønland, hvor eleverne fik indsigt i udfordringerne med eksempelvis international lovgivning på hval- og sælfangst. Til eftermiddag blev eleverne indkvarteret hos de grønlandske værtselever, som har taget SÅ godt imod os. I dag tirsdag skal vi tale med politikere fra det grønlandske fiskeridepartement, en tur på Naturinstituttet og høre om forskernes arbejde hvad angår fiskeribestande og kvoter, og sidst men ikke mindst en tur ud i naturen…..hvis altså vejret tillader det 😊Her til morgen blæser det 20m/s og temperaturen udenfor føles som ca. -1C
Se elever fra VG og GUX i nyhedsindslag om udvekslingsprogrammet, 11.30 minutter inde i udsendelsen: